Energielabel

Vanaf 1 januari 2008 is het wettelijk verplicht om bij bouw, verkoop of verhuur van een bedrijfspand of woonhuis een energielabel te overleggen. Hiermee krijgt de nieuwe gebruiker inzicht in het energiegebruik van het betreffende pand.

Wat is het nut?
Het energielabel moet mensen en bedrijven stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen voor hun woning of bedrijfspand. Hiermee wil de overheid bewerkstelligen dat Nederland een van de schoonste en zuinigste energielanden van Europa wordt.

Hoe ziet zo'n label er uit?
Hetzelfde als bij auto's en witgoed. Het label loopt van A t/m G, waarbij A het energiezuinigst is. Er wordt gekeken naar de totale isolatie van het pand, zoals dak, muren, vloeren, ramen, de verwarminginstallatie en het ventilatiesysteem.

Kan ik het zelf afgeven?
Natuurlijk niet, daarvoor moet u een gecertificeerd mannetje of bedrijf inschakelen dat een energieprestatiecertificaat mag afgeven.

Zijn er uitzonderingen?
Vanzelfsprekend. Voor gebouwen met een industriefunctie, zoals bijvoorbeeld een fabriekshal, geldt de verplichting niet. Verder hebben overheidsgebouwen en woningcorporaties een jaar uitstel gekregen.

< Terug
Sitemap
"));